- Consulta
- Tancada
- Rang de la Norma:
- Reial decret de Consell de Ministres
- Caràcter de la consulta:
- Normatives
- Tipus de participació
- Consulta pública prèvia
Resum
De conformitat amb l'article 26.2 de la Llei 50/1997, de 27 de novembre, del Govern es procedeix a realitzar el tràmit de consulta pública prèvia a l'elaboració del text de Projecte de Reial decret pel qual es regula el procediment nacional per a la tramitació de sol·licituds de registre, modificació del plec de condicions i anul·lació de les indicacions geogràfiques de productes artesanals i industrials en el Registre de la Unió.
Antecedents de la norma
La incorporació a l'ordenament jurídic espanyol del Reglament (UE) 2023/2411 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 d'octubre de 2023, relatiu a la protecció de les indicacions geogràfiques de productes artesanals i industrials i pel qual es modifiquen els Reglaments (UE) 2017/1001 i (UE) 2019/1753 porta amb si la creació d'un nou títol de propietat industrial, únic per a tota la Unió Europea.
Abans del Reglament (UE) 2023/2411 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 d'octubre de 2023, no existia una definició de producte artesanal o industrial, ni d'indicació geogràfica en relació amb els mateixos, ni tampoc, per tant, un procediment per al seu registre a nivell de la Unió. Per tant, aquest nou reglament determina que les sol·licituds de protecció de les indicacions geogràfiques d'aquests productes s'examinaran conforme a les exigències establertes en el seu articulat, mitjançant un procediment de registre eficient, que garanteix la igualtat de tractament, evita la càrrega administrativa, especialment per a les microempreses i les pequeño i mitges empreses, i crea seguretat jurídica en totes les etapes.
A tal fi, el Reglament Europeu contempla un procediment de registre que ha d'executar-se en dues fases: una primera fase nacional, exercida per l'autoritat competent designada per l'Estat membre de procedència de la indicació geogràfica (IG), i una altra posterior europea (sempre que la fase nacional fos favorable a la sol·licitud), on l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO) concedeix o denega la inscripció de la indicació geogràfica en el Registre de la Unió.
Problemes que es pretenen solucionar amb la nova norma
El Reglament (UE) 2023/2411 del Parlament Europeu i del Consell de 18 d'octubre de 2023 relatiu a la protecció de les indicacions geogràfiques de productes artesanals i industrials i pel qual es modifiquen els Reglaments (UE) 2017/1001 i (UE) 2019/1753 crea un sistema sui generis de protecció d'indicacions geogràfiques per a productes artesanals i industrials.
El Reglament esmentat part d'un sistema de reconeixement de la Unió Europea i estableix un procediment de registre en dues etapes, deixant marge als Estats membres per dissenyar alguns aspectes de la tramitació. La primera etapa que ha de dur-se a terme en cada Estat membre, es denomina «fase nacional» i la segona, haurà de tramitar-se davant l'Oficina de la Propietat Intel·lectual de la Unió Europea, i es denomina «fase de la Unió».
Segons el Reglament, els Estats membres han d'establir en la seva normativa nacional de desenvolupament els tràmits procedimentals concrets per a la fase nacional i els seus terminis. En aquest sentit, el present Reial decret regularà la tramitació nacional de sol·licituds de registre d'indicacions geogràfiques de productes artesanals i industrials, dins de l'àmbit de les competències de l'Estat.
Així mateix, el Reglament (UE) 2023/2411 estableix la possibilitat de dur a terme modificacions en el plec de condicions, així com la d'anul·lar la indicació geogràfica, una vegada s'hagi registrat. Igual que per al procediment de registre, el Reglament Europeu estableix l'obligació dels Estats d'establir els tràmits procedimentals concrets de la fase nacional d'aquests procediments administratius. Aquests seran regulats de la mateixa manera pel Reial decret, dins de l'àmbit de les competències de l'Estat.
A més, pel que fa a la fase nacional d'examen, l'Oficina Espanyola de Patents i Marques, O.A( OEPM) serà designada com a autoritat competent per a la fase nacional.
Necessitat i oportunitat de la seva aprovació
La necessitat i oportunitat d'aprovar aquest Reial decret deriva d'una obligació legal, doncs el Reglament (UE) 2023/2411 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 d'octubre de 2023, relatiu a la protecció de les indicacions geogràfiques de productes artesanals i industrials i pel qual es modifiquen els Reglaments (UE) 2017/1001 i (UE) 2019/1753, que serà aplicable a partir de l'1 de desembre de 2025, estableix l'obligació dels Estats Membres d'establir els tràmits procedimentals específics de la fase nacional.
Atès que el Reglament (UE) és d'aplicació directa, no és necessari elaborar una norma de transposició a nivell nacional, però sí una norma que complementi, d'acord amb la norma europea, aquelles disposicions que queden a l'arbitri dels Estats Membres.
Objectius de la norma
L'objectiu d'aquest reial decret serà regular la fase nacional del procediment per a indicacions geogràfiques l'àmbit territorial de les quals excedeixi del d'una comunitat autònoma. No obstant això, també regularà l'actuació de l'OEPM com a enllaç entre els organismes competents de les comunitats autònomes i l'EUIPO en el cas de les sol·licituds l'àmbit territorial de les quals s'estengui a una sola comunitat autònoma, dependents per tant de la respectiva Administració autonòmica.
A més, es regularà la possibilitat de dur a terme modificacions en el plec de condicions, així com la d'anul·lar la indicació geogràfica l'àmbit territorial de la qual excedeixi del d'una comunitat autònoma, una vegada s'hagi registrat.
Igualment, es preveurà la creació de canals de coordinació de les administracions amb competència en indicacions geogràfiques de productes artesanals i industrials.
Per tant, aquest reial decret contemplarà una sèrie de disposicions relatives als procediments de registre, modificació del plec de condicions i anul·lació d'indicacions geogràfiques de productes artesanals i industrials, així com a tràmits derivats dels mateixos a nivell nacional.
Possibles solucions alternatives, regulatòries i no regulatòries
S'han valorat dues alternatives:
- Elaboración de un Real Decreto por el que se regula la fase nacional del procedimiento para la tramitación de solicitudes de registro, modificación del pliego de condiciones y anulación de las indicaciones geográficas de artesanía e industria en el Registro de la Unión.
- No fer cap actuació. Aquesta opció incompliria el mandat donat pel Reglament (UE) 2023/2411 del Parlament Europeu i del Consell, de 18 d'octubre de 2023, relatiu a la protecció de les indicacions geogràfiques de productes artesanals i industrials i pel qual es modifiquen els Reglaments (UE) 2017/1001 i (UE) 2019/1753 que serà aplicable a partir de l'1 de desembre de 2025 i que estableix l'obligació dels Estats d'establir els tràmits procedimentals concrets de la fase nacional.
Per les raons exposades, es considera que l'única opció correcta és l'a).
Termini de remissió
Termini per presentar al·legacions des del dia dilluns, 16 de desembre de 2024 fins al dia dijous, 2 de gener de 2025
Presentació d'al·legacions
Les al·legacions es poden enviar a l'adreça de correu: coordinacionjuridica@oepm.es indicant a l'assumpte: "Consulta pública prèvia del PRD IG artesanals i industrials" p>
Només seran considerades les respostes en les quals el remitent estigui identificat.
Amb caràcter general, les contribucions rebudes es consideraran susceptibles de difusió pública. Les parts de la informació remesa que, segons el parer de l'interessat hagin de ser tractades amb caràcter confidencial i en conseqüència no procedeixi la seva lliure difusió, hauran de ser específicament assenyalades en el propi text de la contribució, no considerant-se a aquests efectes els missatges genèrics de confidencialitat de la informació.