Actualitat Covid-19

Què és Covid-19

Els coronavirus són una família de virus que normalment afecten solament a animals, encara que en ocasions poden transmetre's a les persones. El SARS-CoV-2 és un nou tipus de coronavirus detectat per primera vegada al desembre de 2019, a la província xinesa de Wuhan. Aquest nou virus pot afectar a les persones i produeix la malaltia Covid-19 (malaltia infecciosa per coronavirus -19).

El Comitè d'Emergències del Reglament Sanitari Internacional (RSI, 2005) ha declarat l'actual brot de nou coronavirus com una Emergència de Salut Pública d'Importància Internacional (ESPII) en la seva reunió del 30 de gener de 2020 i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha elevat l'11 de març a la categoria de pandèmia global la situació generada pel Covid-19.

Els símptomes més comuns inclouen febre, tos, i sensació de falta d'aire. En alguns casos també pot haver-hi símptomes digestius com a diarrea i dolor abdominal.

Els principals grups vulnerables són els majors de 60 anys, i aquelles persones diagnosticades d'hipertensió arterial, diabetis, malalties cardiovasculars, malalties pulmonars cròniques, càncer, immunodeficiències, i l'embaràs pel principi de precaució.

El Ministeri de Sanitat actualitza diàriament la Situació a Espanya i proporciona Informació per a la ciutadania.

Covid-19 al món

La resposta a la pandèmia global s'ha produït en tots els països en el marc de les recomanacions i directrius de l'Organització Mundial de la Salut.

Des de la Comissió Europea, s'ha emès una resposta econòmica coordinada al brot de Covid-19. En la mateixa s'inclou una anàlisi dels efectes d'aquest brot epidèmic, així com una sèrie d'accions ja efectuades i propostes de mesures amb les quals pal·liar els seus perjudicis.

Mesurades Comissió Europea enfront del COVID 19 [PDF] [253.96 kB] 19/03/2020

Impacte del Covid-19 a Espanya

L'expansió del COVID 19 està provocant una crisi sanitària amb impacte en els sectors econòmics. Els poders públics a Espanya estan adoptant totes les mesures necessàries per contenir la propagació del virus i mitigar el seu impacte en l'economia nacional. Des del 14 de març, s'ha decretat l'estat d'alarma en tot el territori espanyol.

D'acord amb la informació recaptada pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, els principals impactes a les seves àrees d'activitat són:

  • El Turisme és un sector estratègic per a Espanya que aporta el 12,3% del PIB i el 12,7% de l'ocupació, i encara que encara és aviat per avaluar els efectes que el Covid-19 tindrà en l'afluència de turistes a les destinacions espanyoles en el mig termini, el manteniment de la crisi sanitària ja està tenint conseqüències per al sector, a causa de les restriccions a la lliure circulació de persones i la menor demanda de serveis turístics per la incertesa i l'efecte precaució.

    El passat dia 6 de març, l'Organització Mundial del Turisme va revisar les seves perspectives d'arribades de turistes internacionals per 2020, situant-les en un -1% a -3%, la qual cosa suposa una pèrdua benvolguda d'entre 30.000 i 50.000 milions de dòlars (EUA) en ingressos procedents del turisme internacional. Abans del brot del Covid-19, l'OMT havia previst un creixement positiu d'entre el 3% i el 4% per aquest any.

    El nostre país ha viscut anteriorment altres crisis i situacions d'incertesa mundial (crisi financera, volcà islandès, etc), però en el cas del Covid-19 i la seva expansió mundial, estem assistint a un increment extraordinari en les cancel·lacions de viatge i a una progressiva i important caiguda en la demanda dels serveis turístics a curt i mig termini, tant al mercat emissor com en el receptiu i per tant, en tota la cadena de valor de la indústria turística espanyola.

  • Encara és primerenc per saber l'impacte que va a tenir la crisi sanitària provocada per la Covid-19 en els fluxos de comerç exterior i en les inversions exteriors a Espanya, ja que dependrà de la gravetat i durada de la pandèmia i quant hagin de perllongar-se les restriccions establertes per contenir la malaltia, així com de la capacitat que tinguin les mesures de política econòmica que s'estan adoptant per mitigar el seu impacte en l'economia. Sabem que aquest impacte va a ser considerable des de març (quan es va començar a propagar el Covid-19 a Europa) però ens sabem com afectarà al conjunt de l'any, doncs encara existeix incertesa sobre el temps que serà necessari per controlar la seva expansió, tant a Espanya, com en la resta dels nostres socis comercials.

    El FMI estima que l'economia mundial es contraurà un 3% en 2020, des d'un creixement del 3,3% previst al gener d'aquest mateix any. El propi FMI reconeix que les seves previsions estan subjectes a un grau d'incertesa molt superior a l'habitual i que és molt probable que hagin de ser revisades a mesura que es vagi aclarint l'abast de la crisi. En tot cas, aquestes xifres ajuden a entendre per què la ràpida expansió del coronavirus ha suposat un xoc negatiu sense precedents per a l'economia mundial, que ja venia d'una fase de creixement feble.

    L'estricte confinament necessari per contenir la pandèmia, sotmet a l'economia a un període d'hibernació en el qual bona part de l'activitat econòmica i comercial ha de parar. Inevitablement aquesta restricció de l'activitat econòmica redueix la capacitat de les empreses per exportar, importar i realitzar noves inversions. A això s'uneix, en alguns casos, la dificultat per accedir a algunes matèries primeres i components procedents de l'exterior. Les limitacions a la mobilitat nacional i internacional afecten molt directament a serveis com el transport i el turisme. D'altra banda, la restricció en el moviment de persones (consumidors) ha causat un fort descens del consum, tant de productes locals com importats. A més, la caiguda d'ingressos provocada per la crisi donarà lloc a un debilitament addicional del consum i la inversió, tant de béns i serveis espanyols com a procedents de la resta del món.

    L'OMC preveu una caiguda del comerç mundial de mercaderies derivada de la crisi sanitària d'entre el 13 % i el 32 % aquest any, segons un informe publicat el 8 d'abril. Per a Europa, aquest estudi preveu en 2020 una caiguda de les exportacions del 12% i de les importacions del 10% en l'escenari optimista, i del 33% i el 30%, respectivament, en l'escenari pessimista. Així mateix, apunta al fet que és probable que el comerç caigui amb major força en sectors amb cadenes de valor complexes, en particular l'electrònica i els productes d'automoció, així com en els serveis, que es veuen més directament afectats per les restriccions al transport i els viatges.

    Per la seva banda, la UNCTAD estima que els fluxos d'inversió directa exterior podrien reduir-se entre un 30% i un 40% durant 2020-2021.

    Aquesta caiguda de l'activitat afecta igualment al comerç interior. El Reial decret 463/2020 no estableix cap restricció en el moviment de mercaderies dins del territori espanyol. Així mateix, aquest Reial decret estableix els comerços que poden obrir les seves portes per garantir el proveïment de béns de primera necessitat i de gran consum. Per tant, l'efecte del coronavirus en les vendes del comerç minorista serà asimètric en funció dels productes i serveis concrets que es comercialitzen i de la possibilitat de realitzar comerç electrònic. El Reial decret de mesures sota l'estat d'alarma sí que permet la venda online o comerç electrònic, fins i tot en els comerços que no poden obrir al públic durant la crisi. En tot cas, és aviat per fer estimacions sobre l'evolució de les vendes en el comerç.

Mesures adoptades pel Govern per donar resposta a la crisi del Covid-19

Des de l'inici de la crisi sanitària generada pel COVID 19, el Govern d'Espanya ha adoptat diverses mesures per donar una resposta integral a les circumstàncies excepcionals generades per la pandèmia en els àmbits econòmic, social i laboral.

Aquestes mesures es recullen en la Crisi Sanitària Covid-19 publicada en el B.O.I.

Mesures específiques per a Empreses, PIME i Autònoms

Impacte de les mesures en els sectors de la Indústria, el Comerç i el Turisme

Moltes de les mesures aprovades tenen un impacte específic en els sectors de la Indústria, el Comerç i el Turisme, tal com s'explica en la nota següent:

Nota explicativa de mesures adoptades sectors Indústria, Comerç i Turisme [PDF] [521.33 kB] 01/06/2020

Guía práctica de medidas adoptadas para Autónomos [PDF] [1.06 MB] 08/04/2020

Guia de bones pràctiques als centres de treball: Mesures per a la prevenció de contagis del Covid-19 [PDF]

Impacte en el sector de Turisme:

Campaña #EspañaTeEspera

Guia de bones pràctiques establiments i treballadors del sector turístic [PDF] [1,63 MB] 08/04/2020

Informe sobre la suspensió d'allotjaments turístics [PDF] [343.26 kB] 26/03/2020

Ordre TMA/305/2020, de 30 de març, per la qual es modifica l'annex de l'Ordre TMA/277/2020, de 23 de març, per la qual es declaren serveis essencials a determinats allotjaments turístics i s'adopten disposicions complementàries.

El Ministeri proporciona informació per a la ciutadania en un mapa interactiu.

Impacte en el sector de Comerç:

Protocol i Guia de bones pràctiques per a establiments de comerç [PDF] [1.28 MB] 26/05/2020

Presentació del Protocol i Guia de bones pràctiques per a establiments de comerç [PDF] [2.99 MB] 13/05/2020

Protocol i guia de bones pràctiques dirigida a l'activitat dels mercats de venda no sedentària [PDF] [1.59 MB] 10/06/2020

Impacte en el sector Industrial:

Guies per a la fabricació de mascarillas i roba de protecció

Nota interpretativa per al Sector Industrial sobre l'aplicació del Reial decret Llei 10/2020, de 29 de març [PDF] [303 KB] 01/04/2020

Gràcies a la col·laboració públic – privada, s'ha aconseguit augmentar la producció de respiradors per combatre el Covid-19.

Consultes i Preguntes freqüents

Per a més informació consulti la pàgina del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social

Per a informació sobre mesures adoptades per altres ministeris

Actualitat

 Novedades

Novetats

  • Instrucció sobre l'organització de la nova normalitat en el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme Seguir llegint
  • Guia de bones pràctiques als centres de treball Seguir llegint
  • Nota interpretativa per al Sector Industrial sobre l'aplicació del Reial decret Llei 10/2020, de 29 de març Seguir llegint
Més novetats