- Consulta
- Tancada
- Rang de la Norma:
- Disposició d'altres autoritats
- Caràcter de la consulta:
- No Normatives
- Tipus de participació:
- Consulta pública prèvia
Resum
Donada la diversitat d'entitats públiques i privades involucrades en la problemàtica objecte d'este Pla de Lluita contra les falsificacions, així com la repercussió en l'economia nacional que té este fenomen, que afecta també a la salut i seguretat de la població, es considera fonamental per al procés d'elaboració del mateix iniciar una consulta pública, perquè les Administracions públiques, empreses, associacions, corporacions, consumidors i tot tipus d'interessats puguen realitzar les seues aportacions.
La venda de productes falsificats i la vulneració dels drets de Propietat Industrial (DPI d'ara endavant) és un delicte que, segons els recents estudis elaborats per l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO) i per l'OCDE, seguix una tendència en alça, a Europa i a Espanya. Les xifres són cada vegada més preocupants, per les conseqüències que tenen: disminució del nombre de vendes de productes originals, disminució en els ingressos públics, pèrdues de llocs de treball, desincentivo a la innovació, perjuís al medi ambient, dany a la imatge de les marques i riscos per a la salut i per a la seguretat de la població. Les organitzacions criminals en molts casos aprofiten les seues xarxes beneficiant-se d'este tipus de fraus, pels ingressos econòmics que aporten, i per l'escàs cost que els suposa en l'àmbit penal.
En l'àmbit europeu creix la importància donada al problema de la falsificació de productes i vulneració dels DPI: els estudis de l'Observatori Europeu de les vulneracions dels drets de propietat industrial, que contribuïxen tan significativament a conéixer la dimensió del problema; l'IP Action Pla de la Comissió Europea, en el qual una part s'enfoca en esta matèria, establint una sèrie de mesures encaminades al fet que intermediaris, titulars de drets i autoritats cooperen, intercanvien dades i realitzen una actuació conjunta; i la introducció entre les prioritats de la Unió Europea per a 2023-2026 d'este tipus de delictes, en concret “Delictes contra la propietat intel·lectual i industrial, falsificació de béns i divises”, a través de la Plataforma multidisciplinària europea contra les amenaces criminals (EMPACT).
A Espanya la lluita contra este fenomen s'ha anat acreixent des de la creació en 1996 de la Comissió Interministerial per a actuar contra les activitats vulneradoras de drets de Propietat Intel·lectual i Industrial, actualment regulada en el Reial decret 54/2014, de 31 de gener, pel qual es crea i regula la Comissió Intersectorial per a actuar contra les activitats vulneradoras dels drets de propietat industrial. Un altre impuls ha sigut l'Informe sobre els antecedents, dimensions i propostes per a un Pla d'Acció Integral en matèria de lluita contra la venda il·legal de productes falsificats i les seues repercussions socioeconòmiques, aprovat en Consell de Ministres de 14 de desembre de 2018, que explicava entre diverses mesures a adoptar l'elaboració d'este Pla Nacional.
No obstant açò, és necessari augmentar la coordinació entre els agents més involucrats en este fenomen de la falsificació de productes i vulneració dels DPI. Estos agents són les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, agents duaners, titulars de DPI, jutges i fiscals, legisladors i l'Oficina Espanyola de Patents i Marques, a la qual li competix la Secretaria de la Comissió Interministerial citada. És també necessari una coordinació interadministrativa, ja que les mesures a prendre abasten diversos àmbits competencials, de l'Administració General de l'Estat, Comunitats Autònomes i Entitats Locals.
Objectius de la Proposta
L'objectiu és afrontar el problema de forma integral, mitjançant la coordinació de quatre eixos de mesures:
- L'eix de coordinació busca millorar les actuacions conjuntes i coordinades entre els diferents actors involucrats en esta realitat, tant nacionals com a internacionals, fonamentalment de l'àmbit judicial, duaner i policial.
- L'eix de regulació se centra a impulsar una normativa adequada a les noves realitats del mercat i coherent amb l'entorn jurídic internacional.
- L'eix d'anàlisi es dirigix a aconseguir l'harmonització i automatització en el sistema de recollida i maneig de dades estadístiques de les diverses fonts. Açò facilitarà proporcionar una dimensió real i numèrica del problema, i una orientació clara en la presa de decisions de les polítiques públiques sobre este tema.
- L'eix de sensibilització i formació que pretén augmentar la conscienciació del públic sobre la realitat d'este fenomen, a través de campanyes, i de formació en diversos àmbits i col·lectius.
Termini de remissió
Termini per a presentar al·legacions des del dimarts, 5 de juliol de 2022 fins al dimarts, 19 de juliol de 2022
Presentació d'al·legacions
Les al·legacions podran remetre's a la direcció de correu: PlanNacional-Falsificaciones@oepm.es
Sóho serán considerades les observacions en les quals el remitent esté identificat.
Amb carácter general les respostes es considerarán no confidencials i, en conseqüència, de lliure difusión. Les parts de la información que es desitge que siguen considerades confidencials deureán ser específicamente s'aladasñi delimitades en el propi text, motivant les raons d'aquesta calificación.